Gammalt, Nytt, Tips

Från teakträmöbler till kulörta tapeter

Det finns något tidlöst och samtidigt oförutsägbart med inredningstrender. Vad som en gång ansågs som ”ute” kan snabbt komma tillbaka och omfamnas som ”inne”. En sådan trend är 70-talets distinkta stil, som i dagens inredningssammanhang har återuppstått med all sin färg, form och flair. Låt oss dyka djupt in i denna retro-revival och se vad den har att erbjuda dagens heminredare.

Teakträmöblernas tidlösa elegans

Under 70-talet var teak det ultimata valet för heminredning. Det var inte bara för dess hållbarhet och hållfasthet, utan även för dess varma och jordiga toner. Teakträsoffor, bokhyllor och kaffe- eller sidobord var några av de mest populära inredningsobjekten på den tiden. Idag har dessa möbler blivit mycket eftertraktade på begagnade marknader, och de som har bevarat sina original från 70-talet ser dem nu som skatter.

Kulörta tapeter och mönster överallt

70-talets inredningsstil var allt annat än diskret. Ljusa, djärva färger, psykedeliska mönster och grafiska tryck dominerade väggarna. Medan vissa av dessa tapeter kan verka överväldigande för den moderna betraktaren, har dagens designers omfamnat denna färgstarka era. Genom att införliva selektiva mönster och färger kan man skapa en balanserad och ändå livlig atmosfär i rummet.

Fluffiga mattor och textilens comeback

Vem kan glömma de ikoniska shaggy-mattorna från 70-talet? Dessa djupa, fluffiga och färgglada mattor var hjärtat i många hem under detta årtionde. Idag har de modifierats och återuppfunnits för att passa mer moderna hem, men deras komfort och charm är fortfarande närvarande. Likaså är mjuka tyger, som sammet och corduroy, tillbaka i form av kuddar, soffor och gardiner.

En balans mellan dåtid och nutid

Medan det kan vara frestande att helt och hållet omfamna 70-talets stil, är nyckeln till dagens trend en harmonisk kombination av dåtid och nutid. Genom att blanda 70-talets distinkta element med moderna bitar och färger kan man skapa en unik och ändå sammanhängande estetik.

I slutändan handlar det om att hylla det förflutna samtidigt som man förnyar det för nuet. Och med 70-talets djärva färger, former och texturer till vårt förfogande finns det oändliga möjligheter att skapa en inbjudande och inspirerande livsmiljö.

Maud Henriksson (Author)